De behandeling van eetproblemen, drinkproblemen en/of slikstoornissen bij baby’s en jonge kinderen wordt preverbale logopedie of prelogopedie genoemd. 

Het is heel logisch wanneer je als ouder wat onzeker bent als het gaat om het eten en drinken van je kind. Het is tenslotte één van de eerste levensbehoeften en wanneer er sprake is van eetproblemen of drinkproblemen dan kan dat veel stress geven. Bovendien zijn er zoveel bronnen van informatie die ook lang niet allemaal hetzelfde zeggen: vrienden zeggen “je moet deze fles eens proberen!”, het consultatiebureau zegt “Het is belangrijk dat je de fles-/borstvoeding gaat afbouwen en de lepelvoeding gaat opbouwen”, het internet zegt “vertrouw op je kind, het komt vanzelf.” en ondertussen zit je thuis met een baby die niet drinkt of eet. Naar wie moet je nou luisteren?? Dan kan het een uitkomst zijn om iemand mee te laten kijken in de situatie, alles eens op een rijtje te zetten, te laten observeren wat je kind nou precies wel en niet kan en wat dan op dit moment de juiste stap is voor je kind. Dat is wat prelogopedie voor je kan betekenen. Het fijnste is nog dat het bij jullie thuis gebeurt en dat je je kind dus niet mee hoeft te slepen naar een praktijk.

Prelogopedie bij eetproblemen en drinkproblemen

Leren eten en drinken gaat bij de meeste kinderen vanzelf. Intuïtief weet je als ouder wat je kind nodig heeft op dit gebied. Op die manier bied je precies de dingen aan die je kindje nodig heeft om goed te leren drinken uit borst of fles, te leren eten van een lepel, te leren kauwen en te leren drinken uit een beker. Bij sommige kinderen gaat dit proces echter niet vanzelf. Hier kunnen veel verschillende oorzaken een rol in spelen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Prematuriteit
  • Syndroom (bijvoorbeeld Down-syndroom)
  • Reflux-klachten
  • Sondevoeding
  • Angst bij ouders rondom het voeden van hun kind
  • Slikproblemen
  • Ontwikkelingsachterstand

Soms kan het ook zijn dat het ene probleem leidt tot het andere. Bijvoorbeeld wanneer een baby prematuur geboren is en om die reden sondevoeding nodig heeft gehad. Meestal is dit voor ouders een stressvolle periode die weer kan leiden tot angst of stress bij het voeden. Dan kan het heel prettig zijn wanneer er iemand meekijkt in de eetsituatie en de problemen, maar vooral ook de mogelijkheden in kaart brengt, zodat je als ouder inzicht krijgt in wat er wel en niet aangeboden kan worden aan je kind en op welke manier. Dat geeft rust en ontspanning en dat voelt je kind!

Ook wanneer er bij je kind geen sprake is van een medische achtergrond kan het zijn dat je als ouder problemen ervaart rondom het leren eten en/of drinken. Wanneer je kind steeds een paar hapjes van de lepel wil eten, maar er daarna mee ophoudt zonder duidelijke reden of wanneer je kind bijvoorbeeld weigert om stukjes te gaan eten en maar blijft kokhalzen. Ook dan kan het een goed idee zijn om prelogopedie in te schakelen. Dan wordt er gekeken naar de reden waarom je kind niet wil of kan eten. Er kan dan een plan gemaakt worden dat ervoor zorgt dat het je kind wél lukt om die volgende stap te maken in zijn eet- en drinkontwikkeling.

Kijk voor meer informatie ook eens op www.prelogopedie.nl